Mitä tehdä Tanskassa?

Anna Degerholm,

Kun suomalainen suunnittelee reissua lähimaihin, jää Tanska usein suotta Ruotsin ja Viron jalkoihin. Tanskan läheisestä sijainnista huolimatta maahan tutustuminen jää usein viikonloppureissuun Kööpenhaminassa. Tanska on idyllinen matkakohde, joka tarjoaa kokemuksia jokaiseen makuun. Maassa on mahdollista kokea valkeita hiekkarantoja, kiehtovaa viikinkihistoriaa, modernia taidetta ja keskiaikaisia linnoja. Jatka lukemista ja selvitä, mitä tehdä Tanskassa seuraavalla lomallasi.


Aarhus

Tanskan toiseksi suurimmassa kaupungissa, Aarhusissa, moderni kaupunkikulttuuri ja vanhanaikaisuus kohtaavat kiehtovalla tavalla. Tämä eläväinen opiskelijakaupunki on tulvillaan erikoista arkkitehtuuria ja historiaa. Viikinkiajalla perustetun kaupungin 1300-vuotinen tarina on esillä Aarhusin historiallisessa vanhassakaupungissa ja sen monissa museoissa.

Aarhus on vuoden 2017 Euroopan kulttuuripääkaupunki, mikä tuo alueelle satoja mielenkiintoisia tapahtumia seuraavina vuosina. Täydellinen ajankohta vierailulle!

 

Merenrantakaupunki Aarhus

Aarhus on merenrantakaupunki (Kuva: Photopop VisitDenmark)


Skagen ja Jyllannin niemimaa

Løkkenin ranta

Skagen tunnetaan Tanskassa myös Valon maana (Kuva: Mette JohnsenVisitDenmark)

Tanskan pohjoiskärjestä löytyy valkeiden hiekkarantojensa ansiosta tanskalaisten keskuudessa valon maaksi kutsuttu Skagenin alue. Skagenin sarvena tunnetussa niemenkärjessä Pohjanmeri ja Itämeri kohtaavat, ja kohtauspaikan voi jopa erottaa vesimassojen törmätessä. Tanskalaiset kutsuvat aivan pohjoisinta osaa, neljä kilometriä pitkää hiekkaviivaa, Greneniksi. Grenen itseasiassa kasvaa kokoajan, viimeisen sadan vuoden aikana riutta on laajentunut noin kilometrin kohti Ruotsia.

Skagenin alueen tunnetuimpia kohteita ovat Løkkenin rantamajat sekä hiekkaan hautautunut kirkko, Den Tilsandede Kirke. Pyhän Laurentiuksen kunniaksi rakennettu kirkko hautautui 1700-luvun lopulla dyynien hiekkaan. Näkyviin jäi ainoastaan kirkon torni, johon voi nykyään kiivetä ihailemaan maisemia.

Vanhaa Skagenia

Skagenin maisemat ovat tuulen pieksemiä (Kuva: Kim WyonVisitDenmark)

Løkkenin ranta Jyllannin niemimaalla

Løkkenin rantamajat ovat yksi Skagenin sarven tunnetuimmista kohteista (Kuva: Mette JohnsenVisitDenmark)


 

Bornholm

Kalastajakylä Gudhjem

Gudhjem on pieni kalastajakylä Bornholmin saarella (Kuva: Niels ThyeVisitDenmark)

Ruotsin ja Puolan välimaastosta, noin 200 kilometriä Kööpenhaminasta itään, löytyy värikkään historian omaava Bornholm. Bornholmin sijainti on strategisesti merkittävä ja saaren hallinnasta taisteltiinkin vuosisatoja. Suurimman osan ajasta saari on kuulunut Tanskalle, mutta myös Ruotsi, Neuvostoliitto ja Lyypekki ovat hallinneet saarella.

Saarta puolustamaan rakennettiin 1300-luvulla Hammershus, Pohjoismaiden suurin keskiaikainen linnoitus, jonka osin entisöidyt rauniot sijaitsevat saaren pohjoiskärjessä. Nykyään sotilaiden sijaan Bornholmia saartavat kuitenkin turistit, jotka etsivät rauhaa ja hiljaisuutta kallioisten rannikkomaisemien ja kuvankauniin maaseudun keskeltä.

Raunioitunut Hammershus

Hammershus on Pohjoismaiden suurin keskiaikainen linnoitus (Kuva: Niels ThyeVisitDenmark)


Roskilde

Suomalaiset tuntevat Roskilden lähinnä kaupungin nimeä kantavasta musiikkifestivaalista, mutta Roskilde on myös historiallisesti merkittävä kaupunki. Roskilde perustettiin jo ennen vuotta 980, mikä tekee siitä yhden Tanskan vanhimmista kaupungeista. Tanskan pitkään ja kirjavaan historiaan kuuluu tietenkin olennaisena osana viikinkiaika ja Roskildessa sijaitsevaa viikinkilaivamuseota onkin pidetty yhtenä maan parhaista museoista. Auetessaan vuonna 1969 museosaari esitteli 1000-luvulla Roskilden vuonoon upotettuja viikinkilaivoja, mutta nykyään vierailijat pääsevät myös esimerkiksi seuraamaan veneenveistäjiä työssään.

Viikinkimuseo

Roskilden viikinkilaivamuseo on yksi Tanskan parhaista (Kuva: Cees van Roeden VisitDenmark)


Legoland

Billundissa sijaitseva aito ja alkuperäinen Legoland on Tanskan suosituin kohde Kööpenhaminan ulkopuolella. Jo yli 50 miljoonaa kävijää on kokenut Legojen riemun vuonna 1968 ovensa avanneessa teemapuistossa. Täällä viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin, sillä Legojen maailma lumoaa iästä riippumatta.

Legolandista löytyy esimerkiksi Miniland, eli maailma pienoiskoossa, jossa voi ihastella esimerkiksi Legoista rakennettuja Amsterdamin kanaalien varsia ja muita Euroopan kaupunkien nähtävyyksiä. Suomesta Minilandissa on ollut esillä ainakin Olavinlinna ja Punkasalmen asema.

Teemapuistosta löytyy myös Legotonta tekemistä, kuten Sea Life -akvaario ja napapiiristä inspiraarionsa saanut, pingviinien asuttama Polar Land.

Legoland

Kuva: Fido – Flickr CC


Silkeborg ja Tanskan järvet

Silkeborgin järvialue

Silkeborgin järvet hakevat vertaistaan (Kuva: RamjetDKCC)

Me suomalaiset olemme tuhansien järvien maan asukkeina tottuneet järviin. Tanskan itäisen Jyllannin järvet ovat kuitenkin vierailun arvoisia. Myös tanskalaiset itse suuntaavat tälle jokien ja ylänköjen ympäröimälle järvialueelle kaivatessaan luonnon rauhaa ja järvien raikkautta. Alue on täynnä historiaa ja jumalaisia maisemia ja onkin siksi saanut humoristisen lempinimen ”Tanskan Venetsia”.


Kronborgin linna

Helsingørin kaupungin läheisyydessä maisemaa koristaa Kronborgin linna, yksi Pohjois-Euroopan suurimmista renessanssin aikaisista linnoista. Linna oli aikanaan inspiraatio lähde Shakespearelle, jonka yksi kuuluisimmista teoksista sai vaikutteita tästä linnasta. Useaan otteeseen näytelmän näyttämönäkin toiminut Kronborg isännöi nykyään opastettuja Hamlet-kierroksia.

Tarun mukaan myös Tanskan kansallissankari Holger Danske asuttaa linnaa edelleen heräten unestaan aina vaaran uhatessa valtakuntaa.

Kronborgin linna oli Hamletin esikuva

Kronborgin linna toimi inspiraationa Hamletille (Kuva: Jon NordstrømVisitDenmark)


Møns Klint

Mønin saarelta Tanskan eteläosasta löytyy yksi tämän tasaisen maan silmiinpistävimmistä luonnonmuodostelmista. Møns Klintin kalliot ovat kuin suoraan postikortista. Taidemaalarit kautta aikojen ovat inspiroituneet näistä dramaattisista kalkkikivikallioista, jota ulottuvat 120 metriä meren pinnan yläpuolelle.

Vuonna 2007 Møns Klintin läheisyyteen avattiin GeoCenter-niminen geologinen museo, jossa pääsee tutustumaan Tanskan esihistoriaan, jopa 70 miljoonan vuoden takaisiin aikoihin.

Møns Klintin kalliot

Postikorttimaisema Møns Klintin kallioilta (Kuva: Kim WyonVisitDenmark)


Kööpenhamina

H. C. Andersenin pieni merenneito

Pieni merenneito on H. C. Andersenin satu (Kuva: News Øresund – Johan WessmanCC)

Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, maininnan ansaitsee tietenkin Kööpenhamina. Tämä trendikäs, ekologinen ja tyylikäs kaupunki lumoaa matkailijan vaihtelevuudellaan. Kööpenhaminaan voi tutustua niin veneajelulla, kävellen kuin pyörän selästäkin.

Kööpenhamina on myös designpääkaupunki, jonka useat designkaupat esittelevät pohjoismaalaisen suunnittelun kulmakiviä ja hotellit pursuavat designin riemuvoittoja.

Kaupungista löytyy myös maailman toiseksi vanhin huvipuisto Tivoli, ihastuttava Pieni merenneito -patsas sekä neljästi maailman parhaaksi ravintolaksi valittu Noma, jotka houkuttelevat matkailijoita ympäri vuoden.

Nyhavnin kaupunginosa

Kööpenhaminan Nyhavn on täynnä tunnelmaa (Kuva: Kim WyonVisitDenmark)

Koska kannattaa matkustaa Kööpenhaminaan?

(Kansikuva: PhotopopVisitDenmark)